in

5 doden bij crash op snelweg in Doornik: Ouders en 3 kinderen komen om

De vijf mensen die afgelopen nacht om het leven kwamen bij een crash op een snelweg in Doornik in de provincie Henegouwen, maakten deel uit van hetzelfde gezin. Dat heeft burgemeester Paul-Olivier Delannois gezegd aan VTM Nieuws en bevestigt het parket van Bergen-Doornik. Het gaat om twee veertigers en hun drie kinderen tussen 15 en 20 jaar. Het gezin komt uit Doornik en was op terugweg van een korte vakantie aan onze kust. De man, Vincent Messiaen, was er een gerespecteerd tandarts.

Volgens burgemeester Delannois verongelukte het vijftal op de E403/A17, aan het knooppunt in Marquain. De hulpdiensten werden rond 1.40 uur verwittigd voor een brand van het struikgewas langs de snelweg. “Onderweg kregen we een tweede melding over een brandend voertuig aan de afrit nabij de industriezone. We hebben meteen een autopomp, een tankwagen, een commandovoertuig, een ambulance en de mug ingezet”, aldus brandweerluitenant Patrick Ratte van hulpverleningszone Wallonie Picarde.

Lees ook
Lichaampje van baby gevonden in vuilniszak op zolder

Volgens de burgemeester was er maar één auto betrokken bij het ongeval op de E403/A17. Hij kwam uit de richting van Kortrijk en reed richting Doornik. Op beelden van de Franstalige zender RTL Info is te zien dat de wagen helemaal uitbrandde en dat de slachtoffers worden weggebracht in lijkkisten.

Volgens burgemeester Delannois verloor de bestuurder de controle over zijn voertuig, mogelijk omdat hij te snel reed of in slaap viel, maar dat moet het onderzoek uitwijzen. Er waren in elk geval geen remsporen te zien op de plaats van de feiten. De BMW X5 hybride raakte een reling aan de rechterkant van de weg, knalde vervolgens tegen een tweede reling en werd in de bomen in de berm gekatapulteerd.

Daarop vloog de wagen in brand. De twee volwassenen zouden in de wagen verkoold zijn, zegt de burgemeester. “Ook de drie tieners waren op slag dood, maar zij werden uit het voertuig geslingerd”, zei hij aan Sudinfo.

Lees ook
Schoolliefjes, baby en opa en oma komen allemaal om in horrorcrash

De familie Messiaen woonde op nog geen kwartier van de plaats van het ongeval. De ouders, een koppel veertigers, zaten vooraan en de drie kinderen achteraan

Omleiding
De rijbaan was lange tijd afgesloten voor verkeer. Er werd een omleiding ingesteld. Rond 7 uur was de interventie op de snelweg achter de rug. Vader Vincent was tandarts en had een praktijk in het centrum van Doornik. Samen met zijn gezin woonden ze naast de tandartsenpraktijk. Annick, de mama, was assistente in de zaak van haar echtgenoot. Vincent engageerde zich ook in een volleybalclub in de buurt.

Het parket stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse en een identificatieteam. Behalve het type voertuig gaf het parket geen andere informatie over de omstandigheden van het ongeval.

Voeden tot ze braken en kinderen uit rolstoel geduwd: 2 verzorgsters pakten kids met beperking hard aan

Jongen (8) en zusje (4) opgehangen gevonden in de kelder huis