in

4 dingen die je nooit moet doen als je door een teek gebeten bent

Als je ´s zomers veel buiten bent, weet je waarschijnlijk al wel dat het verstandig is om jezelf te checken op teken als je eenmaal thuis bent.

Teken voeden zichzelf met menselijk bloed door zich met hun tandjes vast te grijpen op mensen of dieren. En elke zomer weer blijkt dat ze ondanks hun kleine formaat, behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn.

Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen is het verstandig insectenspray te gebruiken en je lichaam volledig te bedekken. Maar hoe goed je je ook voorbereid, er is altijd een kans dat je gebeten wordt.

Dus als een teek je gebeten heeft, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om de teek veilig te verwijderen.

1. Gebruik een pincet met een dunne punt

Om de teek op de juiste manier te verwijderen heb je het juiste gereedschap nodig. Een pincet met een dunne punt zorgt ervoor dat je precies kunt werken, zonder dat je iets van de teek achter laat.

2. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid

Teken grijpen zich vast aan de huid met hun kleine mondjes. En het is belangrijk dat je ze zo dicht mogelijk bij de huid pakt. Maar zorg er ook voor de je de maag van de teek niet te veel knijpt, want dan heb je een risico dat de giftige stoffen in je wond komen.

3. Verwijder met een stevige hand.

Als je de teek eenmaal goed vast hebt, is het tijd om deze te verwijderen. Trek de teek met gelijke druk, en in een rechte lijn, uit de huid. Draai, wiebel of ruk niet aan de teek. Je hebt dan kans dat je het lijfje verwijdert, terwijl de kop nog in de huid zit. Als dat gebeurt moet je de kop er alsnog uithalen met een pincet.

Lees ook  2 kinderen betreden het podium voor ongelofelijke “Footloose” dans die de hoofden van de juryleden doet tintelen.

4. Was je handen

Was je handen grondig. Zeep en warm water zijn daarbij voldoende, schrijft de CDC.

5. Dood de teek

Opgelucht dat je de teek uit je lichaam hebt gekregen? Nu is het zaak dat de teek niemand anders meer kan bijten.

Als het pletten van de teek je geen prettig karwei lijkt, kun je het ook door het toilet spoelen. Dit doodt de teek gegarandeerd. Of je kunt de teek verbranden. Als je vermoed dat de teek een ziekte meedraagt, kun je de teek eventueel in een zakje bewaren, zodat artsen de teek kunnen testen en vaststellen of je bent blootgesteld aan een ziekte, schrijft WebMd.

6. Opvolging: check voor symptomen

Als je koorts krijgt nadat je door een teek gebeten hebt, moet je naar een huisarts.

Check de plek teek je heeft gebeten regelmatig. Er kan uitslag ontstaan in de weken nadat je bent gebeten. Als de uitslag meer wordt dan het rode bultje op de originele plek waar je gebeten was, is het ook goed om even je huisarts te raadplegen, schrijft Mayo Clinic.

Lees ook  Zij merkte dit kind van 5 op alleen op de straat en liet hem haar voertuig instappen. Maar de bewakingscamera filmt alles wat ze dan doet.

Verder moet je je arts raadplegen bij hoofdpijn, misselijkheid of ongewoon moe zijn. Of als je spier- of gewrichtspijn hebt of als je uitval krijgt in je gezicht

Wat NIET te doen als je door een teek gebeten bent:

1. De teek verbranden

Verwijder een teek nooit door deze te verbranden. Volgens de New York Times loop je daarmee een hogere kans op infecties. Je hebt ook het risico om zelf te verbranden, wat je natuurlijk niet wilt.

2. De teek bedekken

Sommige mensen suggereren om de teek te bedekken met nagellak of vaseline. Je wilt zo snel mogelijk van de teek af – niet wachten totdat deze vanzelf los laat. Volg daarom het advies van boven de foto op.

3. De teek verdrinken

De teek verdrinken in alcohol is een ander slecht idee. Het duurt lang voordat de teek verdrinkt en dood gaat. In de tussentijd blijf jij wel bloot staan aan de teek en mogelijke infecties.

4. De teek eraf draaien

Onthoud om de teek recht uit de huid te trekken zonder te draaien. Draaien vergroot de kans dat het hoofd van de teek afbreekt en de mond in de huid blijft zitten. En een tekenhoofd is erg lastig te verwijderen als je er niet bedreven in bent.

Deel dit artikel met je vrienden zodat zij ook weten wat ze moeten doen als ze deze zomer door een teek gebeten worden!

Mark (52) bedacht besparing die zijn bedrijf 1,5 miljoen oplevert. Als bedankje kreeg hij bon van 11 euro

Bouwvakkers zien een bonk klei in een bouwput – spoelen het af en beseffen de waarheid