in

3-jarig meisje en haar vader komen om bij aanslag in Istanboel

Bij de bomaanslag gisteren in Istanboel zijn onder andere een 3-jarig meisje en haar vader omgekomen. In totaal vielen zeker zes doden en meer dan 80 gewonden, tot nu werden 46 verdachten opgepakt. De hoofdverdachte is een Syrische vrouw.

Ahlam Albashir zou tijdens een verhoor toegegeven hebben dat ze getraind werd door Koerdische militanten van de PKK, laat de politie weten. Een link met IS wordt echter ook niet uitgesloten. De PKK ontkent iedere betrokkenheid. ,,Wij hebben geen burgers als doelwit.”

Onder de slachtoffers waren onder andere een 3-jarig meisje en haar vader. Yusuf Medan werkte voor het Turkse ministerie van Gezin en Sociale Zaken en was met zijn dochtertje op vakantie in Istanboel toen het noodlot toesloeg.

,,Onze harten huilen door het pijnlijke nieuws van de aanslag in Istanboel. Wij hebben onze collega Yusuf en zijn dochter Ecrin verloren. Onze deelneming gaat uit naar zijn familie, nabestaanden en collega’s”, liet de minister van Sociale Zaken Derya Yanık weten.

Lees ook
Vader redt meisje van messentrekker jaar nadat zoon (14) werd doodgestoken: “Sinds ik mijn zoon verloor, heb ik geen angst meer”

Drukke wijk, veel toeristen
De explosie vond gisteren even na 14.00 uur plaats in een voetgangersstraat in de Taksimwijk. Dat is een drukke uitgaans-, winkel- en horecawijk rondom het Taksimplein in het Europese gedeelte van de Turkse miljoenenstad. Het is een plaats waar ook veel toeristen komen.

Tamer Sinan, wiens dochter en vrouw gewond raakten bij de explosie, vertelt aan CNN Turkije over het moment van de aanslag. ,,Er was een enorm geluid. Ik hield de kinderwagen stevig vast, maar we werden weggeblazen. Ik rende naar het ziekenhuis met mijn kind in mijn armen.”

De hoofdverdachte, een vrouw met de Syrische nationaliteit, zat naar verluidt drie kwartier op een bankje. De ontploffing vond plaats enige tijd nadat ze was opgestaan. Volgens de politie zou Albashir bevestigd hebben dat ze in naam van de Koerdische arbeiderspartij PKK handelde. Ze kreeg bevelen vanuit de stad Kobane, in het noordoosten van Syrië, zegt ze. Overigens houden de Turkse autoriteiten er ook rekening mee dat er een link is met Islamitische Staat (IS) of de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG. Een commandant van de YPG heeft maandag gezegd dat de Syrisch-Koerdische milities niets te maken hebben met de aanslag.

Lees ook
Cocaïne gevonden in bloed chauffeur truckongeluk Nieuw-Beijerland, blijft wel op vrije voeten

Verdachte wilde vluchten naar Griekenland
De politie kon de hoofdverdachte arresteren in een appartement in een buitenwijk van Istanboel. Volgens Süleyman Soylu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, wilde ze op de vlucht slaan naar Griekenland. Soylu maakt ook bekend dat 45 anderen in het kader van de aanslag werden gearresteerd. ,,De actie is gaande om nog andere betrokkenen te arresteren”, aldus de minister.

De PKK staat op de terreurlijst van Turkije, Europa en de VS en beschikt over stellingen in het zuidoosten van Turkije en in Noord-Irak. De beweging voert sinds het midden van de jaren 80 een gewapende strijd tegen de Turkse regering en werd in het verleden al vaak beschuldigd van bloedige aanvallen op Turkse bodem.

Man negeert doktersbevel om verlamde vrouw in verpleeghuis te doen en reist met haar de wereld rond

Eva Jinek stopt ermee en gaat bij de Kruidvat werken