in

10+ snelle en makkelijke eerstehulptips waar je letterlijk een leven mee kunt redden

Als je de basisfeiten van eerste hulp kent, kun je letterlijk levens redden, waaronder die van jezelf. Wanneer je midden in een noodsituatie zit, is het het beste om te weten hoe je een situatie beoordeelt, wat je kunt doen om te helpen en zelfs het verschil weet tussen wat helpt en wat niet. Laten we zeggen dat een eenvoudig gaasje meestal effectiever is dan een tourniquet als het gaat om bloeden.

Wij van Leefspiritueel willen je altijd op de hoogte houden over hoe je voor jezelf kunt zorgen, dus hebben we een aantal eerstehulptips voorbereid die je leven ooit zouden kunnen redden!

1. Wonden

Wanneer je te maken hebt met een wond, moet je altijd proberen hem boven het niveau van je hart te verheffen. Dit kalmeert de zwelling en helpt vocht wegvloeien uit het gebied. Als je wond op je heupen of billen zit, ga dan liggen en til hem op met kussens. Als je de wond niet kunt verheffen, probeer hem dan op het hoogste niveau of zo dicht mogelijk te houden.

2. Eerstegraads brandwonden

Eerstegraads brandwonden, ook bekend als oppervlakkige brandwonden, hebben alleen invloed op de bovenste laag van je huid. Hoewel ze pijnlijk zijn, zijn ze niet serieus gevaarlijk. Om ze te behandelen, spoel de wond met lauw water. Hoewel ijswater meer voor de hand lijkt te liggen, kan het zelfs meer weefselbeschadiging veroorzaken. Breng na het reinigen van de brandwond een ijspak of koud kompres aan. Boter of vet gebruiken is een oude volksremedie, maar dat kan zelfs meer schade aan de wond veroorzaken, omdat het de afgifte van de warmte vertraagt. Een pasta gemaakt van water en bakpoeder kan ook helpen om de warmte van de brand te bevrijden.

3. Hartaanvallen

Als het gaat om hartaanvallen, helpt vroegtijdige interventie de schade te beperken. Kauwen op een aspirine kan helpen omdat het de bloedplaatjes die bloedstolling veroorzaken remt, wat je bloedvaten blokkeert. Als je aspirine gebruikt, is het belangrijk om een kleine doses in te nemen en op de pil te kauwen in plaats van het in te slikken of in te nemen met water, omdat dit het helpt om sneller te werken. Probeer zo snel mogelijk contact op te nemen met nooddiensten.

4. Bijensteken

Als je gestoken bent door een bij, moet je de angel verwijderen. Terwijl algemeen wordt aangenomen dat het uit de huid trekken van de angel het gif tot een minimum beperkt, is het belangrijkste de timing. Je moet proberen de angel zo snel mogelijk te verwijderen, of je er nu aan krabt, hem met een pincet verwijdert of eruit trekt. Wanneer een bij zijn angel verliest, laat hij een geur vrij die andere bijen naar het gebied trekt, die je waarschijnlijk uit verdediging zullen steken. Zodra de angel is verwijderd en je het gebied hebt verlaten, was je de wond en breng je een koud kompres aan. Als je allergisch bent, probeer dan een auto-injector of EpiPen bij de hand te houden en neem zo snel mogelijk contact op met de hulpdiensten.

Lees ook  Wauw, dit is de dochter van zangeres Jennifer Lopez

5. Breuken

Als het gaat om fracturen, probeer dan niet de wond recht te trekken, maar houd het ledemaat gestabiliseerd en onbeweeglijk met behulp van een spalk en opvulling. Het belangrijkste is om het in dezelfde positie te houden. Hoewel een fractuur een eenvoudige dislocatie of een verstuiking kan zijn, moet je altijd een medische behandeling zoeken om ervoor te zorgen dat de blessure niet ernstiger is of om zelfs verdere verwondingen te voorkomen.

6. Oogletsel

Wanneer je gewond raakt, is het eerste dat je moet doen, het schoonmaken van de wond. Wanneer echter je oog pijn doet, is het belangrijkste om je oog te bedekken en dan hulp te zoeken. Door zelf je oog te reinigen, loop je het risico jezelf nog meer pijn te doen en blijvende schade aan te richten. De belangrijkste uitzondering op deze regel is wanneer er chemicaliën in je oog komen, in welk je het onmiddellijk met water moet spoelen.

7. Splinters

Splinters zitten vol met ziektekiemen en kunnen gemakkelijk een open huid infecteren, dus denk er altijd aan om steriel te blijven als je ermee omgaat. Als je een splinter hebt die volledig in de huid is ingebed, moet je eerst het gebied met een antisepticum schoonmaken en vervolgens de splinter losmaken met een naald die met kokend water is gesteriliseerd. Als het eenmaal is losgeraakt, kun je de splinter met een pincet verwijderen. Was daarna het gebied met water en zeep.

9. Kwallenbeten

Niets kan een mooie dag op het strand verpesten als een kwal steek. Je kunt proberen de wond te spoelen met zout water. Je kunt het ook afspoelen met warm water, azijn, of bedek de wond met een oplossing van zuiveringszout en water. Geactiveerde houtskool kan ook helpen bij het uithalen van het kwallengif. Je hebt misschien de populaire stedelijke legende gehoord dat urine kan worden gebruikt om kwallensteken te behandelen. Realistisch gezien heeft urine meestal niet genoeg zuur om het gif tegen te gaan. Hoewel er beweringen zijn dat urine de pijn kan verminderen, is warm water net zo effectief.

Lees ook  Vakantiegast glipt in het bed van meisje om haar aan te randen. Dan wordt hij geraakt met een verrassing die hij niet zag aankomen.

10. Littekens

Wanneer je gewond raakt, maak je je misschien zorgen over het krijgen van een lelijk litteken, maar er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat een litteken ontstaat. Zuiveringszout heeft desinfecterende eigenschappen die helpen voorkomen dat een litteken ontstaat, dat een verharde korst kan verwijderen en dat zelfs infecties kan voorkomen. Bij het behandelen van een litteken met bakpoeder is het belangrijk om de wond ook bloot te stellen aan de open lucht. Daarnaast kan baking soda ook met water worden gemengd om een ​​antisepticum te vormen.

11. Belemmerde ademhaling

Als iemand niet meer ademt, is er meestal een blokkade in de luchtwegen. Draai de persoon op zijn rug, controleer hun mond en verwijder alles dat de ademhaling kan blokkeren, zelfs vloeistoffen. Om de luchtweg te openen, kantelt je het hoofd en til je de kin op door je hand dichtbij de bovenkant van het hoofd of het voorhoofd te plaatsen. Als alternatief kun je een zogenaamde “kaakstoot” uitvoeren door je vingers onder de kaak te plaatsen en de onderkaak omhoog te duwen, zonder de nek te bewegen, om de mond te openen. Dit tilt de tong weg van de luchtweg en helpt de luchtblokkering te verminderen. Hierna moet je het hoofd kantelen totdat de luchtwegen opengaan.

Bonus: tips voor het verwijderen van verbanden en pleisters

Eerste hulp is niet alleen belangrijk als je voor het eerst gewond raakt, maar ook tijdens het genezingsproces. Om het extra veilig te houden, probeer de lijm op te lossen door het gebied met babyolie, ontsmettingsalcohol of zelfs warm water te bedekken. Je kunt het gebied ook bevriezen met ijsklontjes. Ondanks de verleiding om het er gewoon af te rukken, is het ook belangrijk dat de wond het langzaam verwijdert, omdat je anders het risico loopt een korstje af te scheuren of zelfs een snee te openen.

Wat zijn enkele eenvoudige eerstehulptips die je gebruikt wanneer jij of iemand die je kent, gewond raakt? Deel met ons in de reacties!

Kersverse moeder onder vuur nadat ze deze foto deelt vlak na bevalling

37-jarige man overleden bij gezinsdrama, 72-jarige vader zwaargewond